2011. július 5., kedd

Valletta-Sliema-kompok, Valletta-Sliema-ferries

Nem csak rosszul működő sofőrök jellemzik Máltát, és nem rossz hely Málta egyáltalán. Valletta irinyó-pirinyó óvárosi rész. A mellette lévő félsziget neve Sliema, amely egyik fele Vallettára néz, a másik vége pedig a St. Julianus öböllel zárul. Ez természetesen az én meglátásom. Sliema jóval összetettebb. Széles tengerparti részén számos strand található. A fürdés elég körülményes, ez látható a képeken is. Van olyan strand, ahol fal választja el a medencét a tengertől. Még itt is elég erős a hullámverés. Kisgyerekkel, kutyával nagyon óvatosnak kell lenni. Egy nagyobb hullám, és nincs kutya vagy gyerek. :))) Bocs a fekete humorért. A strand felett magasodik egy szintén széles tengerparti sétány, amely végig vezet a félsziget tenger felőli részén. Itt lehet flangálni. Az éttermek és az üdítőspultok árai magasak. Ha valaki üdítőre, sörre, fagyira vágyik érdemes besétálni egy-két utcát a városkába, itt csend van, nyugalom, otthonos kiskocsmák, normál 1-2 eurós árak. 

A kocsmákban az emberek spiccesek. Berúgva nem láttunk szinte senkit. Képesek a tűző napon - összecsukott napernyő mellett - inni a picike söreiket egymás után. Ez nagyon praktikus, mert így nem melegszik fel. Kedvesek, barátságosak. Hétvégén a máltai emberek kirittyentik magukat. Olyanok, mint nálunk az 50 évesek. Tisztes ruhába bújnak, ami nem drága, és nem hivalkodó, csupán ünnepélyes. Az idősebb párok is kézen fogva sétálgatnak a tengerparti sétányon. A helyiek olcsó kioszkokba ülnek be. Mi is követtük a példájukat, és így degeszre zabálhattuk és ihattuk magunkat 12-15 euróért ketten. Itt hamburgerek, hot-dogok, sültkrumplik a menük. Igazából roppant egészségtelen, egészen más, mint itthon, és nagyon finom. A hotdog kb. 40 centis, van benne két hosszú hotdog, bab, sajt, sülthagyma és más izék. A hamburgerben van tükörtojás, és a tetején még egy hatalmas irdalt sült kolbász. Infarktust hamar lehet tőle kapni, éhen viszont senki nem marad. 

Sliemában vannak igazi bevásárlóközpontok. Van olyan, ami 3 emeletes, és mind a három szinten fizethet az ember. Itt van olyan választék, amit érdemes böngészni, mert vannak olyan cuccok, amit itthon egyáltalán nem vagy csak méregdrágán lehet kapni. Nagyon jó barbecue kesztyűket vettem, majdnem a hónaljamig érnek, valamint szilikonos tepsikiszedő kesztyűt, valamint termosztáskát, ami nem hűtőtáska, hanem a benne lévő hőt tartja, akár magas, akár alacsony hőről van szó. Az élelmiszerek között is voltak nagyon jó cuccok. Nagyon finomak a sajtjaik, rengeteg sonka van, gondolom az olaszok közelsége révén. Ami hiányzott nekem az a tzatziki és a hatalmas olajfák. Azok itt nincsenek. 

Ha  valaki vécére akar menni, akkor a dísztelen helyi kocsmákat ajánlom. Nagyon jó trükk bemenni egy plázába, mert ott tuti van vécé az éttermi szinten, és itt fogyasztani sem kell, amit egy kiskocsmában illik. A vécék nagyrészt tiszták. 

Szóval Sliema megér 1-2 napot. 

Vallettára a komp (a képeken kék) 1.50 euróért visz át. Csak egyszer érdemes felülni rá, mert lassan jönnek össze az utasok, és lassan is ér át. Mellette ajánlják magukat kis motorcsónakok és kicsit nagyobb lélekvesztők. Ezek is 1.50-ért visznek. Egyszer 2 euróért hoztak fejenként. Ez nem tudom, mitől függ. Egy euró nem ér annyit, hogy az ember vitatkozzon vagy felhúzza magát. A motorcsónakok 5 perc alatt átérnek. 

Busszal is el lehet jutni Vallettára. Ha így érkezünk a városba, akkor Valletta a körkörös buszmegállóval indít. A városkaput lebontották. Nagyszabású építkezés folyik itt. A városkapu után Burger King. Csak pisilésre alkalmas, horror áron mérik a hamburgert. Érdekes módon Máltán zöld színű a McDonalds. :))) Utána reggel nyüzsgő, délután kongó picike óváros. Itt vannak a legérdekesebb templomok, múzeumok, itt van a bíróság, a Parlament, és le lehet jutni a hatalmas és hangulatos kikötőbe. 

Érdekes módon nagyon kevés szegény embert láttunk. Nincs kéregetés, nincsenek hajléktalanok, legalábbis mi nem láttunk sehol. Vannak itt is gazdag emberek, nagyon drága autók, puccos tengerparti villák, de az emberek többség úgy él, ahogy nálunk egy átlag értelmiségi vagy munkásember: kicsi lakásban él, sokat dolgozik. Egy különbség van, ezek az emberek boldogok. Lehet, hogy a tenger kékje teszi, nem tudom. Valamit tudnak, amit mi nem. 


Ez a motorcsónakos megoldás. Ez a tuti. Gyors és izgi.

Ez a megoldás a kicsit nagyobb, de még mindig gyors hajócska.

 Jellegzetes sliema-i utcakép

 St. Julianus öböl és alatta egy ottani étterem

 Sliema tengerparti strandok

 Természetesen ez a kép nem volt ilyen kék. Azért szeretem így, mert jellemzi, milyen mennyei volt Málta nekem.
 St. Julianus öböl

 Valletta fürdik a lemenő nap fényében. Sliema kompkikötőjéből ilyen a látványEz a kék színű komp, a komp. Nyuggermegoldás. Nem sietős, nem veszélyes.

 Kicsit furi szaga van a víznek. Ivásra nem alkalmas. A mosdókban, mosogatókban is tisztított tengervíz folyik. Innin nem nagyon ajánlják. Lehűlésre viszont szuper. Ez a sliemai kikötőben, a bevásárló negyed elején van.
Beatrice a palota neve, ez is jellegzetes utcakép. Ezen az utcán át lehet vágni a félsziget egyik feléről a másikra. A tengerparti sétányhoz jutunk ki a kikötőből. Nagyon nem lehet eltévedni.

3 megjegyzés:

  1. Jaj, annyi sok szép emlék tolul fel a blogodat olvasva!

    VálaszTörlés
  2. Már megijedtem, hogy csak buszokat fényképeztél.:-)

    VálaszTörlés
  3. Sajnálom, hogy nem fotóztam több buszt, de marha meleg volt. :))) Zsolt, örülök. :))) Endréből az ebéd tolul fel, ha a csigaevésemre gondol, de azt majd holnap. :)))

    VálaszTörlés